K.D.T Morava – Vladičin Han

Powerlifting club Morava Vladičin Han

Teško je odrediti tačno kako, kada i zašto se izdvojio Powerlifting (Disciplina snage) kao posebna sportska grana. Verovatan razlog je taj što su se pojavili pojedinci koji su demonstrilali veliku mišićnu snagu, a koji nisu želeli da se takmiče u olimpijskoj sportskoj grani dizanja tegova. Prvo nacionalno prvenstvo u USA je održano 1964. godine. Bitne promene tehničkih pravila dogodila su se 1966. godine kad je za prvu disciplinu na takmičenju odredjen duboki čučanj (skuat), nakon čega slede potisak sa ravne klupe (benč pres) i mrtvo dizanje (dead lift).   Međunarodna federacija za Powerlifting (IPF) je osnovana 1972 godine. Evropska federacija za Powerlifting je osnovana 1977 godine u Finskoj.
Prvi savez Jugoslavije za dizanje tegova formiran je 1969 godine koji je imao za cilj da afirmiše ovu manje poznatu sportsku granu. Iste godine je održano prvo prvenstvo u disciplinama snage. U Vršcu je 1996 godine osnovan Powerlifting savez Jugoslavije ( sada Srbije), tako da danas u Srbiji dve federacije paralelno organizuju takmičenja.

KDT Morava ima 4 stalna člana među kojima je i Aleksandar Stanković nosilac većine rekorda u svim disciplinama ovog sporta u Srbiji.

Članovi:

Aleksandar Stanković u kategoriji do 125 kg.
Košnjak Darko u kategoriji do 56 kg.
Trajković Aleksandar u kategoriji do 82.5 kg.
Sokolovic Igor u kategoriji do 110 kg.

Klub je u stalnoj potrazi za novim sponzorima.

više detalja na http://www.vladicinhan.com/powerlifting